Οι πλούσιοι ζουν υγιείς, χωρίς αναπηρίες,κατά μέσο όρο εννέα χρόνια περισσότερο από πιο φτωχούς, σύμφωνα με μια σημαντική μελέτη που καταργεί τις ανησυχητικές οικονομικές ανισότητες πίσω από τις ισορροπίες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 25.000 ενήλικες άνω των 50 ετών,αναζητώντας παράγοντες που θα μπορούσαν να προβλέψουν πόσο καιρό έζησαν πριν αρχίσουν να υποφέρουν από αναπηρίες που σχετίζονται με την ηλικία,όπως το να καθηλωθούν στο κρεβάτι και να μην μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
Ο μεγαλύτερος κοινωνικοοικονομικός παράγοντας στην πρόβλεψη όταν άρχισαν αυτά τα προβλήματα ήταν ο πλούτος, καθώς η ομάδα ανακάλυψε ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι απολάμβαναν σχεδόν μια επιπλέον δεκαετία πριν βιώσουν δυσκολίες. Από την ηλικία των 50 ετών, οι πλουσιότεροι άνδρες που αναλύθηκαν θα μπορούσαν να περιμένουν άλλα 31 υγιή χρόνια ζωής - σε σύγκριση με τους λιγότερο ευνοημένους, που θα μπορούσαν να περιμένουν μόνο 22 έως 23 υγιή έτη. Για τις γυναίκες, οι πιο πλούσιοι αναμένεται να απολαμβάνουν 33 ακόμη χρόνια καλής υγείας, σε σύγκριση με 24 για τους φτωχότερους.
«Ενώ το προσδόκιμο ζωής είναι ένας χρήσιμος δείκτης για την υγεία, η ποιότητα ζωής καθώς γερνάμε είναι επίσης ζωτικής σημασίας», δήλωσε η συγγραφέας Paola Zaninotto, ειδικός της δημόσιας υγείας στο University College του Λονδίνου. "Μετρώντας το υγιές προσδόκιμο ζωής μπορούμε να υπολογίσουμε τον αριθμό των ετών ζωής που διανύουμε σε ευνοϊκές καταστάσεις υγείας ή χωρίς αναπηρία". Η μελέτη - το έργο των ερευνητών από μια ομάδα πανεπιστημίων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ - απέχει πολύ από το πρώτο που υπογραμμίζει τη σημασία που παίζει ο πλούτος για το πόσο χρόνο ζουν οι άνθρωποι, αν και οι περισσότεροι επικεντρώθηκαν στο προσδόκιμο ζωής παρά στην ποιότητα ζωής. Έρευνα το 2016 διαπίστωσε ότι οι άνδρες στο κορυφαίο οικονομικό 1% στις ΗΠΑ μπορούν να αναμένουν να ζήσουν μέχρι την ηλικία των 87,3 ετών, σχεδόν 15 χρόνια περισσότερο από ό, τι στο κάτω μέρος του 1%. Το κενό για τις γυναίκες ήταν 10 έτη. Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μελέτη το 2018 διαπίστωσε ότι οι φτωχοί άνθρωποι πεθαίνουν περίπου μια δεκαετία νωρίτερα από όσους είναι πλουσιότεροι. Στοιχεία για τη νέα έρευνα αντλήθηκαν από δύο μελέτες γήρανσης: μία από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία είχε 10.754 ερωτηθέντες και άλλη από τις ΗΠΑ, με 14.800 ερωτηθέντες. Δεν υπήρξε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών σε σχέση με τα βασικά ευρήματα της μελέτης. "Οι ανισότητες στην υγιή διάρκεια ζωής υπάρχουν και στις δύο χώρες και έχουν παρόμοιο μέγεθος", γράφουν οι συντάκτες στο συμπέρασμά τους. "Και στις δύο χώρες οι προσπάθειες για τη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας θα πρέπει να στοχεύουν άτομα από μειονεκτούσες κοινωνικοοικονομικές ομάδες". Γενικά, το συνολικό προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση το 2016 - το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία - ήταν 72 χρόνια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Το παγκόσμιο μέσο προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 5,5 έτη μεταξύ του 2000 και του 2016, που ήταν η ταχύτερη αύξηση από τη δεκαετία του 1960, δήλωσε ο ΠΟΥ.
↧