Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις», τοποθετήθηκε ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.
Εξ αρχής επεσήμανε ότι το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται από 1.1.2020 αποτελεί ένα δειλό, αποσπασματικό και επικοινωνιακού τύπου μέτρο, που προφανώς περνάει εύκολα στην κοινωνία. Ταυτόχρονα όμως, υποβιβάζει την χάραξη και εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής σε επιδοματική πολιτική.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουλκιώτης σημείωσε ότι: Η ηγεσία του Υπουργείου δεν ξεκαθαρίζει τι ευελπιστεί για τη βελτίωση του δημογραφικού, ποια μετρήσιμα αποτελέσματα προσδοκά ως προς την αύξηση των γεννήσεων.
Η αρνητική εξέλιξη του δημογραφικού στη χώρα μας είναι ένα διαπιστωμένο και αναμφισβήτητο γεγονός, που έχει απασχολήσει και το Ελληνικό Κοινοβούλιο τόσο τη δεκαετία του 1990 όσο και πρόσφατα, χάρη στην πρωτοβουλία της 27ης Απριλίου του 2017, της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, για Δημογραφικό και για συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής.
Στο παρόν σχέδιο νόμου δεν υιοθετούνται οι υποδείξεις της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής (π.χ. για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή) και αγνοείται επιδεικτικά το Πόρισμα αυτής.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υιοθετεί αποσπασματικά και με προχειρότητα κάποιες από τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής που συμπεριλαμβάνονται στην κατατεθείσα από το 2018 πρόταση νόμου για την «Εθνική δημογραφική πολιτική – Στήριξη της οικογένειας», ενώ αγνοεί τις σύνθετες αλλά συγκεκριμένες προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για:
τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής,
την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό από νεοσυσταθείσα Εθνική Επιτροπή Δημογραφικής Πολιτικής,
τη δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής και Υποστήριξης στους Δήμους,
την στεγαστική συνδρομή στην οικογένεια για κάθε νέο παιδί που αποκτά με το ποσό των 200 ευρώ για τρία έτη, κάτι που σημαίνει ότι θα κάλυπτε σε μηνιαία βάση ένα σημαντικό μέρος των εξόδων της οικογένειας για το βρέφος,
την ένταξη/φροντίδα σε παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό ή σε άλλες αδειοδοτημένες και πιστοποιημένες δομές φροντίδας παιδιών δημόσιου, ιδιωτικού ή κοινωνικού τομέα όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας,
τη μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ,
τη ρήτρα διατήρησης των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών παράλληλα με την ένταξη των τρίτεκνων οικογενειών στις πολύτεκνες,
τη θέσπιση Κοινωνικής Επιταγής,
τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών,
την αναβάθμιση των θεματικών ενοτήτων Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας και της Αγωγής Υγείας συμπεριλαμβανομένης της Σεξουαλικής Αγωγής σε υποχρεωτικά μαθήματα όλων των βαθμίδων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
τη θεσμοθέτηση ξενόγλωσσων προπτυχιακών στα ελληνικά Πανεπιστήμια για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών.
Αν πράγματι ο Πρωθυπουργός και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, δια στόματος του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκου, είναι ειλικρινείς όταν ισχυρίζονται ότι «η αποσπασματική επιδοματική πολιτική και τα κάθε λογής φιλοδωρήματα δεν λύνουν το δημογραφικό πρόβλημα», η υιοθέτηση των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής είναι μονόδρομος, τόνισε ο κ. Μουλκιώτης.