Με αφορμή τις εργασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Καλαμάκι Καπαρελίου.
Την Κυριακή 23 Φλεβάρη κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήβας επισκέφθηκε στο Καλαμάκι την περιοχή όπου εργολαβική εταιρεία πραγματοποιεί έργα για την τοποθέτηση τριών ανεμογεννητριών και για την όδευση του καλωδίου σύνδεσης τους με το δίκτυο.
Την ώρα της επίσκεψης, συνεργεία του εργολάβου έβγαζαν από το χώμα ένα πρόσφατα τοποθετημένο δίκτυο πλαστικού σωλήνα ύδρευσης του Δήμου, το οποίο έφτανε μέχρι ένα σημείο στο δρόμο προς την παραλία, ενώ είχαν ήδη ξηλώσει παλιότερο μεταλλικό δίκτυο υδροδότησης που συνέχιζε μετά το πρώτο. Σκοπός τους ήταν να περάσουν από τη συγκεκριμένη πλευρά του δρόμου το καλώδιο υψηλής τάσης.
Σε ερωτήσεις μας προς τον υπεύθυνο του εργολάβου, που βρισκόταν στο χώρο τοποθέτησης της μίας ανεμογεννήτριας,αρχικά μας ανέφερε ότι όλα γίνονταν σε συνεννόηση με το Δήμο και τη ΔΕΥΑΘ. Μάλιστα μας είπε ότι του είχε ζητηθεί οι ξηλωμένοι μεταλλικοί σωλήνες να μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις του Δήμου. Όταν συνεχίσαμε να ρωτάμε εάν έχει συγκεκριμενες άδειες για τις τομές, μας απάντησε ότι με αυτά που λέμε «δε θα βγάλουμε άκρη» και μας ζήτησε να φύγουμε από το χώρο του εργοταξίου.
Όπως αποδείχθηκε, οι εργασίες δεν γίνονταν με τον προβλεπόμενο τρόπο,αφού μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη ο Δήμαρχος ανακάλεσε την άδεια εργασιών.
Η οποιαδήποτε ανάκληση της άδειας δεν αναιρεί τα παρακάτω ζητήματα, που αφορούν όλη την περιφέρεια του Δήμου:
1.Ότι οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται σε μια περιοχή που κάηκε το 2009 και σε ευθεία απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από την παραλία στο Καλαμάκι. Μάλιστα, για να μπουν 3 ανεμογεννήτριες, έχουν καταστραφεί 10 – 15 στρέμματα αναδασωτέας έκτασης, όπου φύονταν δενδρύλια ύψους 20 εκατοστών. Είναι τόσο απαράδεκτο το αδειοδοτικό πλαίσιο, που επιτρέπει να εγκαθίστανται αιολικά πάρκα τόσο σε δασικές, όσο και σε αναδασωτέες περιοχές.
2.Ότι στη λογική των πάσης φύσης «ανταποδοτικών μέτρων», οι επιχειρήσεις κάνουν κυριολεκτικά οτι γουστάρουν. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι εάν το περιστατικό δεν έπαιρνε δημοσιότητα, ο εργολάβος θα συνέχιζε τις εργασίες, όπως έκανε ήδη για μέρες. Το να ξηλώνονται δημοτικά έργα κοινής ωφέλειας χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες και οι υπεύθυνοι να ισχυρίζονται – έστω και προφορικά – ότι δρουν σε συνεννόηση με τις αρχές, αν μη τι άλλο αφήνει ερωτηματικά για το ακριβές πλαίσιο δραστηριοποίησής τους.
3.Η περιοχή του Δήμου Θηβαίων, όπως και η Βοιωτία συνολικά, θα γεμίσει κυριολεκτικά ανεμογεννήτριες, οι οποίες ξεφυτρώνουν παντού σαν τα μανιτάρια, χωρίς κανένα απολύτως χωροταξικό σχεδιασμό και καμία υποδομή.
Κανείς δε μπορεί να αρνηθεί την αξιοποίηση της αιολικής ή της ηλιακής ενέργειας.
Όμως εδώ δε μιλάμε για πράσινη ενέργεια, αλλά για πράσινες μπίζνες με ξένες τσέπες. Οι επιχειρήσεις δεν απολαμβάνουν απλά ένα πλαίσιο αδειοδότησης που επιτρέπει κυριολεκτικά τα πάντα. Πολύ περισσότερο έχουν εγγυημένη κερδοφορία, αφού πουλάνε την ενέργεια σε ευνοϊκές τιμές, με το κόστος να επιβαρύνει τα τιμολόγια των λαϊκών οικογενειών (με το γνωστό ΕΤΜΕΑΡ – Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων). Όμως την ίδια ώρα, κόβονται μαζικά ρεύματα σε σπίτια λόγω οφειλών και έχουμε συχνές διακοπές ρεύματος λόγω έλλειψης πόρων συντήρησης του δικτύου.
Πίσω από το τυράκι των ανταποδοτικών, βρίσκεται η φάκα.
Έτσι, όσο η ενέργεια είναι εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας, τόσο θα αυξάνονται τα λαϊκά νοικοκυριά που δυσκολεύονται να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες (θέρμανση κλπ) και θα απειλούνται με διακοπές ρεύματος, τόσο οι διάφορες επενδύσεις θα αγνοούν την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.
Αν όμως για μια χούφτα ομίλους η ενέργεια είναι η κότα με τα χρυσά αυγά, για τους εργαζόμενους και το λαό είναι ένα βασικό κοινωνικό αγαθό. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, μπορεί να παράγεται και να διανέμεται σαν τέτοιο αγαθό, σε μια οικονομία που θα σχεδιάζει και θα λειτουργεί με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των λίγων. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν ισόρροπα όλες οι εγχώριες πήγες ενέργειας, σε αρμονία με τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες της κάθε περιοχής.