Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Αθανάσιος Τσακρής είχε δηλώσει στις 05/03/2020:
«Όταν διαπιστωθεί έντονη εγχώρια μετάδοση, ένα από τα μέτρα που θα εκτιμηθούν θα είναι και το κλείσιμο των σχολείων. Το κλείσιμο των σχολείων έχει νόημα στην αρχή των επιδημιών και όχι στη φάση -όπως έγινε στην Ιταλία- που είναι σε μεγάλη έξαρση». Ακολουθεί το άρθρο που εξηγεί πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η διδασκαλία εξ αποστάσεως με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ.
Διδασκαλία εξ αποστάσεως λόγω Κορονοϊού Του Αθανάσιου Κατσίμπελη* Η ανάγκη είναι η μητέρα της καινοτομίας και σήμερα υπάρχει ανάγκη που απαιτεί άμεση λύση.Ο κορονοϊός ορθά κλείνει τα σχολεία αλλά η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις αφενός να οργανωθούν άμεσα εξ αποστάσεως μαθήματα στους πληττόμενους νομούς αφετέρου με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό να γίνεται χρήση της μεθόδου σε κάθε έκτακτη περίπτωση. Η λήψη αυστηρών μέτρων για να αποτραπεί μια εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού σε εργασιακούς χώρους δεν αποκλείει το να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες με εργασία εξ’ αποστάσεως εκπαιδευτικών και μαθητών.Στον ιδιωτικό τομέα έχουν καταρτιστεί ήδη τέτοια σχέδια κυρίως σε τράπεζες και εφαρμόζονται με επιτυχία. Μπορεί στα σχολεία μας να έχουμε «ποινικοποιήσει» τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ των μαθητών, υπάρχει βλέπετε εγκύκλιος που τα απαγορεύει χωρίς να κάνει διάκριση αν η χρήση τους γίνεται για εκπαιδευτικούς λόγους ή όχι, είναι όμως γεγονός πως όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας διαθέτουν τέτοιες συσκευές ακόμα και μαθητές ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Υπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές (Apps) που μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία ηλεκτρονικών τάξεων αρκεί να εγκατασταθούν και να οργανωθούν.Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, αν και το ελληνικό κράτος δεν τους έδειξε εμπιστοσύνη ποτέ και κάποιοι τους θεωρούν «τεμπέληδες» είναι από τους πιο καταρτισμένους στην Ευρώπη και έχουν μάθει να παρέχουν υψηλού επιπέδου παιδεία σε συνθήκες κρίσης. Σήμερα, λοιπόν, που κάθε οικογένεια διαθέτει τουλάχιστον μια συσκευή κινητού τηλεφώνου στο σπίτι μπορεί να οργανωθεί εύκολα ένα σύστημα εξ αποστάσεως διδασκαλίας που θα καλύπτει όλους τους μαθητές. Θεωρώ πως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα ανταποκριθούν άμεσα αν τους ζητηθεί να χορηγήσουν δωρεάν τα απαιτούμενα δεδομένα σε μαθητές ώστε τις πρωινές ώρες να κάνουν απρόσκοπτα το μάθημά τους. Στην Ιταλία όλα τα κλειστά σχολεία στη χώρα έχουν ήδη λάβει οδηγίες να προσφέρουν ευκαιρίες ηλεκτρονικής μάθησης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Είμαι σίγουρος πως αν το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας που διακρίνεται για τον συγκεντρωτισμό του άφηνε ελεύθερους τους διευθυντές των σχολείων θα κατάφερναν, όπως οι Ιταλοί συνάδελφοί τους, να οργανώσουν τέτοιες ηλεκτρονικές τάξεις και να διασφαλίσουν ότι οι μαθητές δεν θα χάσουν μαθήματα. Το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να δώσει την ευκαιρία στην εκπαιδευτική κοινότητα να πάει ένα βήμα μπροστά και να κάνει πράξη την καινοτομία. Σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις στην αρχή. Είναι βέβαιο, πως αν συνεργαστούν οι «μαχόμενοι εκπαιδευτικοί» που έχουν αληθινή εικόνα της εκπαιδευτικής πραγματικότητας, οι Πανεπιστημιακοί Παιδαγωγοί που έχουν όραμα για την Παιδεία μας και οι ειδικοί της τεχνολογίας θα βρεθεί μια λύση την οποία η χώρα θα βρει μπροστά της. Ο κορονοϊός μπορεί να γίνει αφορμή να νικήσουμε τη μιζέρια και να σχεδιάσουμε το μέλλον των παιδιών μας σε ένα αληθινά ασύμμετρο περιβάλλον.
katsimpelis.gr