Τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και είναι πλέον κανόνας κάθε τόσο να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραίες αντιδράσεις της φύσης.
Βασικό «αντίδοτο» να υπάρχει σωστός σχεδιασμός, προγραμματισμός, οργάνωση και οι απαραίτητες προληπτικές ενέργειες, τουλάχιστον στα πιο «επικίνδυνα» ή «ύποπτα» σημεία που τα προβλήματα κάθε τόσο επαναλαμβάνονται.
Βασικός στόχος δεν είναι άλλος από το να προλάβεις, όσο μπορείς να αποφύγεις τις συνέπειες, να μην υπάρχουν τόσες ζημιές, τέτοιες αποκαρδιωτικές εικόνες. Να μη βρεθούν τόσοι άνθρωποι σε απόγνωση ή εκτεθειμένοι σε χειρότερους κινδύνους.Ούτε να χρειάζονται κάθε τόσο μετά από τέτοια φαινόμενα, ξενύχτια και επισκέψεις από αιρετούς λειτουργούς στα σημεία με τις ζημιές, κινητοποίηση του μηχανισμού, κόστη, και άλλα. Και αν σπεύδουν τότε, ως έχουν υποχρέωση άλλωστε, να προσφέρουν τι; Το θέμα είναι να μη φτάσεις ως εκεί.
Από αυτή την άποψη καθίστανται επίκαιρα όσα έγραφε ο Περικλής Κοροβέσης που πριν λίγες ημέρες έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, στο βιβλίο του «Ανθρωποφύλακες»: «Θα έλεγα κι εγώ μαζί με τον Μπρεχτ. Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες. Και θα πρόσθετα. Αυτό σημαίνει πως δεν έχει πολίτες. Η ύψιστη επαναστατική αρετή σήμερα είναι να είσαι πολίτης. Και είναι ο πιο αποτελεσματικός φραγμός σε κάθε αυθαιρεσία».
Ως ενεργοί πολίτες είναι λογικό να ζητάμε αθόρυβους πιθανόν, σίγουρα όμως χρήσιμους λειτουργούς, αντί για ήρωες εκ των υστέρων.
Επιδιώκουμε αυτό που πραγματικά μας αξίζει!
*Οικονομολόγος, δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων